Japanse tekenkunst

De Japanse tekenkunst bestaat al vele eeuwen. De eerste Japanse tekeningen dateren uit de 6e eeuw. In die tijd was het hier natuurlijk nog niet bekend, Japanse tekenkunst werd pas bekend bij de grote, Nederlandse kunstenaars rond 1850. In Frankrijk, en dan met name in Parijs was het al veel eerder populair om Japanse tekenkunst aan de muur te hangen.
De eerste grote Nederlandse naam die de Japanse tekenkunst ontdekte was, Vincent van Gogh. Het schilderij, Amandelbloesem is het bekendste schilderij van zijn hand die sterk geïnspireerd is op de Japanse tekenkunst. Al snel na de voltooiing van dit schilderij volgenden meer kunstenaars zijn voorbeeld. Uit brieven van Vincent blijkt dat hij honderden Japanse tekeningen in zijn bezit had.
Japanse kunst werd door hem gezien als primitief, maar dan in positieve zin. Op een gegeven moment, dit is rond het jaar 1880 geweest, was hij zo geobsedeerd door deze Japanse manier van tekenen en schilderen dat hij hier apart voor verhuisde. Hij vertrok naar Arles (zuid Frankrijk) in de hoop om hier meer Japanse tekenkunst te vinden. Hij was er heilig van overtuigd dat de Japanse manier van kunst, de toekomst was. Deels heeft hij gelijk gekregen. De schilderijen van zijn hand die geïnspireerd zijn op deze Japanse tekenkunst zijn immers immens populair.

Ook in de moderne tijd zie je een enorme toename in muurdecoratie reproducties en afbeeldingen die geïnspireerd zijn op Japanse tekenkunst. Wil je nou zelf de Japanse sferen in huis halen, klik dan hier
In deze categorie vind je alle reproducties uit verschillende musea, óók van Japanse komaf.

Japanse tekenkunst

Japanse tekenkunst bestaat vaak uit eenvoudige, maar zeer gedetailleerde tekeningen waarbij veel gebruik word gemaakt van kleuren, veel meer dan de Hollandse meesters deden.

Japanse kunst en tekenkunst zijn kunstwerken die meestal met een potlood getekend zijn. Soms worden hier andere kleuren aan toegevoegd, maar Japanse tekenkunst bestaat meestal uit deze manier van tekenen. In de categorie, Japanse tekenkunst vindt je ook Japanse prenten, tekeningen en schilderingen van verschillende tekenaars uit Japan. Een unieke kunstvorm, deze Japanse tekenkunst. Sommige kunstenaars uit Japan zijn échte kunsticonen geworden. Vooral, Hukosai die gebruik maakte van Japanse blokdrukkunst, ook wel Ukiyo-E genoemd of prentkunst. De oosterse kunst is inmiddels een begrip en mateloos populair in Nederland én Japan. Deze kunststroom noemen wij, Japonisme als een Japanner die Japanse tekenkunst maakt. Vaak zijn Japanse tekenkunstwerken gemaakt van Japanse houtsneden, unieke japonaiserieën.

© 2019 - 2024 Sterk aan de Muur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel