Olifanten

Twee enorme slagtanden, een grote, sterke slurf en hele grote oren. We hebben het hier natuurlijk over olifanten.
Olifanten komen in het wild voor in het zuiden van Afrika en in Azië en zijn de grootste land- zoogdieren ter wereld. Een volwassen olifant kan een hoogte bereiken van wel 4 meter hoog en kent dan een gewicht van wel 7.000 kilo, er zijn zelfs olifanten die over de 8.000 kilo heen gaan!

Olifanten staan tegenwoordig helaas onder enorme druk. Door het stropen van deze indrukwekkende dieren worden populaties steeds kleiner. Er bestaan nog maar twee olifantensoorten, namelijk de Afrikaanse olifant én de Aziatische olifant, maar er waren ooit 161 soorten.
Er zouden momenteel nog ongeveer 450.000 olifanten op de aarde rondlopen, maar de populatie neemt met ongeveer 55 dieren pér dag af, dat zijn meer dan 20.000 olifanten per jaar. Dat zou betekenen dat er over ongeveer 20 jaar géén olifanten meer bestaan.. En dat allemaal voor hun tanden.

Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook dagelijks genieten van olifanten zonder hun ivoor. Bijvoorbeeld via prachtige olifanten muurdecoratie van Sterkaandemuur.nl.

Nu de leuke feiten over olifanten,

Een olifant eet honderden kilo’s aan groen pér dag. Dat lijkt slecht voor de natuur, maar dat is het niet. Het meeste groen, maar ook de zaden worden niet verteert door de olifant. Hij poept deze zaden weer uit waardoor hij een belangrijke rol speelt in de biodiversiteit. Zijn poep is vervolgens uitermate goede mest voor het zaadje om in te groeien.

Een grappig feitje, wist jij dat olifanten nauw verwant zijn aan de zeekoe? Je weet wel zo’n zeehond-achtige walrus. Heel vroeger zijn de was dit waarschijnlijk één en hetzelfde dier genaamd, Tethytheria.

Olifanten bestaan al meer dan 35.000.000 jaar. Om dit even in perspectief te plaatsen, mensen bestaan nog maar ongeveer 200.000 jaar.

 

Een olifant is een beest, wild dier, ook wel schepsel uit Afrika of Azië genoemd. De olifanten hebben een enorme slurf, twee grote slagtanden en hele grote oren. Deze slurfdieren zijn immens populair bij het grote publiek.

© 2019 - 2024 Sterk aan de Muur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel